Nieuws van onder de Spaanse zon

27/09/2022

Nieuws van onder de Spaanse zon

Vorige week, op 21 september 2022, werd in Andalusië(*) een nieuwe wet gepubliceerd die de vermogensbelasting in deze regio afschaft. Deze afschaffing van de vermogensbelasting in Andalusië gaat in vanaf dit jaar (het fiscale jaar 2022).
 
In de meeste regio’s van Spanje wordt jaarlijks een vermogensbelasting geheven over de totale waarde van uw Spaanse vastgoed na aftrek van een forfaitair bedrag dat niet belast zal worden (vrijstelling). De hoogte van het bedrag van deze vrijstelling varieert van regio tot regio, in Andalusië bedroeg de vrijstelling 700.000 EUR. De vermogensbelasting was in Andalusië enkel verschuldigd indien U -  als Belgisch rijksinwoner - een Spaans onroerend goed aanhoudt in privé naam (niet via een vennootschap) met een waarde van boven de 700.000 EUR.
 
Ingevolge deze recente wetswijziging wordt de vermogensbelasting in Andalusië volledig afgeschaft door de vrijstelling te verhogen naar 100%.
 
Naast vermogensbelasting die u als natuurlijke persoon verschuldigd bent in de meeste Spaanse regio’s -  behalve in Andalusië en Madrid - zijn er nog tal van andere juridische en fiscale factoren waarmee rekening moet gehouden worden bij de verwerving van een onroerend goed.

Enkele van deze aandachtspunten zijn:
(i) de wijze van verwerven van het onroerend goed (al dan niet via een Belgische vennootschap, Spaanse vennootschap, privé aankoop in persoonlijke naam, edm.)
(ii) de verdere planningen in de toekomst gezien dit een impact zal hebben op het vlak van onder meer schenkbelasting, meerwaardebelasting, erfbelasting, ...
 
Met andere woorden, een goede fiscale en juridische planning bij de overdracht van Spaanse onroerend goed is geen overbodige luxe!

Als u hieromtrent meer informatie wenst te bekomen kunnen wij hierbij verder begeleiden.

(*) Andalusië bestaat uit 8 provincies zijnde Almeria, Granada, Jaén, Málaga, Córdoba, Sevilla, Cádiz, Huelva.


Terug naar alle nieuws

Schrijf u in op onze nieuwsbrief